diumenge, 10 de desembre del 2017

QÜESTIONS AL VOLTANT DE LES LECTURES





LA MIRADA D'AL-AZRAQ


Contesta les qüestions que s’hi plantegen. Després les comentarem a classe.
1-Quin és el tema de la novel·la?
La idea bàsica que a volgut transmetre l'autor és la llegenda d'Al-Azraq i l'amor entre dues persones que esbrinen una cosa passada fa set-cents anys, mitjançant enigmes, mapes i a pesar de la mort de persones i la traïció d'unes altres.

2- Com està estructurada la novel·la?
L'autor s'ha organitzat les diferents parts parlant primer d'Al-Azraq, Alcoi fa set-cents anys i després de l'Anna i el Roger, Alcoi a l'actualitat. 
Jo penso que ha organitzat les parts així per a que primer tinguéssim una idea de qui és Al-Azraq, on va viure, d'on era, com es va morir...

3-Està escrita en ordre cronològic?
No segueix una estructura cronològica ja que primer parla d'Alcoi a l'any 1276 i després d'Alcoi a  l'actualitat.
4- Qui era Al-Àzraq? Fou un personatge històric o és de ficció. Busca’n informació. Qui era? En quina època va viure? Quines revoltes va dur a terme?

Al-Àzraq va néixer al 1208 i va morir al 1276 amb 67/68 anys. Va ser un cabdill andalusí autor de les tres revoltes mudèjars del sud del Regne de València. Arribà a convertir-se en el senyor mudèjar més famós del segle XIII. Era fill del valí musulmà Hudhayl as-Saghir i de mare cristiana, culte i enginyós, estigué llargues temporades en les corts d'Aragó, València i Granada i gaudí de la confiança i amistat del rei Jaume I el Conqueridor i del rei Alfons X el Savi de Castella. Fou un personatge històric.
Les tres revoltes:
·         La prima revolta es va dur a terme sobre l’any 1244 sota el comandament d’Al-Alzraq
·         Davant el maltractament als sarraïns i l'incompliment dels acords dels monarques, els mudèjars es revoltaren l'any 1247 sota el comandament d'al-Àzraq. En la segona revolta mudèjar al-Àzraq dóna més d'un maldecap al vell Jaume I, ja que estigué a punt de matar-lo en una emboscada, però, al final, la traïció del seu propi conseller acaba per derrotar-lo, i per l'antiga amistat Jaume I no va empresonar-lo, i fou obligat a exiliar-se, deixant els seus dominis, ja molt reduïts, en mans d'un germà i un oncle, sotmesos a contínues pressions dels nous senyors feudals catalans i aragonesos.
·         en l'any 1276 tingué lloc la tercera revolta dels mudèjars, amb un exèrcit comandant per al-Àzraq des de l'exterior camí cap a Alcoi. Jaume I combinà diplomàcia i guerra per sufocar la revolució, provocà disputes internes entre els musulmans, i recuperà terreny.

 
5- Quan de temps van romandre els musulmans a l’Estat Espanyol? Al segle VIII any 711, els musulmans comencen a ocupar la península Iberica i la presencia àrab de les nostres terres s’acabà a l’any 1609, quan van ser  expulsats els últims moriscos.

6- Quan es va dur a terme l’expulsió? Sota quin regnat?
L’expulsió es va dur a terme a l’any 1609 quan van ser expulsats els últims moriscos. Estaven concentrats en els regnes d’Aragó, València,Castella.

7- I a Alacant, quan van entrar a la ciutat? Quan va ser conquerida als musulmans?
 Al 1247 van entrar a la ciutat d’Alacant.

 
8-T’ha agradat el llibre? Per què? Has aprés alguna cosa que no sabies? La veritat es que el llibre no m’ha agradat gaire ja que se m’ha fet pesat, prefereixo altres tipus de novel·les. No m’agrada gaire la història suposo que això haurà influït. Això sí, alguna cosa si que he aprés sobre la història i les conquestes d’ Al-Àzraq.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada